Il Blog di Geronimo

Quina decepció! Em falta informació!

31 Octubre 2012

Hola rosegoredactors,

 

Si us he de dir la veritat, estic una mica decebut... Del que sí que n'estic segur és que el que us preguntava l'altre dia té un nom molt concret: castanyada.

 

Però segueixo estant una mica decebut... Per què?, direu.

Doncs perquè tots els que heu estat capaços de dir-me com es diu aquesta festa que no conec, no m'heu explicat de què va!!

 

Sí que és veritat que vaig dir malament el nom de la festa quatre cops... però jo volia saber alguna cosa més sobre aquesta festa que celebreu que té a veure amb les castanyes i els moniatos!

 

De veritat que cap dels rosegoredactors de l'Eco del Rosegador és capaç de dir-me de què va?

 

Espero les vostres respostes!

Comentaris

 • fly

  fly

  Publicat el
  2012-11-07

  La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor.[1] Com el halloween dels països anglosaxons, o el Magosto de les terres lleonesas i gallecs i el Samhain (també gallec), la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.

  Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es toca a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajuden els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumeixen aquests aliments per no defallir.

  Altres versions, més historicistes, esmenten que la castanyada consta des del final del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius de l'oferta als difunts en els funerals, més popularment, panets, panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.[2]

  Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer. Les castanyeres d'abans eren molt diferents de les d'avui. Vestien de manera pròpia. Duien unes faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana. Al cap duien una caputxa blanca de llana, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La duien lligada al coll i a la cintura. El bagatge de les castanyeres era també ben diferent del d'ara. Empraven fogons de terrissa semblants a una copa, i així eren anomenats. Encara avui a Girona s'anomena La Copa l'espai destinat a l'ocupació de les castanyeres a les fires de Girona, celebrades als volts de Tots Sants. Donaven vuit castanyes per un "quarto", equivalent a tres cèntims de la nostra moneda. Les castanyeres anunciaven llur indústria amb un crit especial que deia:

 • rosalindagirl11

  rosalindagirl11

  Publicat el
  2012-11-04

  la castanyada es coure castanyes boniatos... etc y menjar-los. Espere que et servix

 • gaiasimpatica

  gaiasimpatica

  Publicat el
  2012-11-03

  hola como estas?
  muy bien!

 • top_elena

  top_elena

  Publicat el
  2012-11-03

  ciaooooooooooooo =))))))))

 • Júlia

  Júlia

  Publicat el
  2012-11-03

  Ciao

 • ElenaCuoredoro

  ElenaCuoredoro

  Publicat el
  2012-11-03

  Hola punny, hola Topilde, hola Saretta, hola A E S!
  E.C.d.

 • punny

  punny

  Publicat el
  2012-11-02

  hola a todos como estas??

 • mcsolà

  mcsolà

  Publicat el
  2012-11-01

  la castanyada es:
  es couen castanyes , moniatos...i es menjen!
  et recomano que en menjis,eta molt bo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Topetta Topin

  Topetta Topin

  Publicat el
  2012-11-01

  Ciaoooo

 • Alrat

  Alrat

  Publicat el
  2012-11-01

  La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.

 • Júlia

  Júlia

  Publicat el
  2012-10-31

  Geronimo :

  La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament es n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada.
  En aquesta festa , la gent menja moltes castanyes i moniatos , amb la castanyera , que és la tipica vella que reparteix castanyes, i el Marrameu , el seu gat .
  També es fan els panallets , que poden ser de coco , pinyons , xocolata ...

  I aixó és més o menys un resum de la castanyada !!!

Geronimo Stilton World
Geronimo Stilton World
Envia