Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ
Οι αδυναμίες του Τζερόνιμο Στίλτον τον κάνουν ακόμα πιο συμπαθή. Συμπάσχεις μαζί του, γελάς μαζί του και πανηγυρίζεις μαζί του καθώς στο τέλος όλες οι αποτυχίες του μετατρέπονται σε επιτυχίες.
Με τις πράξεις του, αλλά και με την ικανότητητά του να αυτοσαρκάζεται, ο Τζερόνιμο Στίλτον μεταδίδει διαχρονικές αξίες όπως: η οικογένεια, η αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, η παγκόσμια ειρήνη, η φιλία, η πίστη στον εαυτό μας ώστε να καταπολεμάμε τους φόβους μας, η αποδοχή των λαθών των άλλων ανθρώπων, η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, η συνέπεια, η προσήνεια, η θετική σκέψη και η αποδοχή άλλων πολιτισμών, η άσβεστη δίψα για μάθηση, το πνεύμα συνεργασίας. Επιπλέον, με τις πράξεις του διακηρύσσει την αλληλεγγύη, την τιμιότητα, την πίστη, την ειλικρίνεια, τον σεβασμό στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι ιστορίες του Τζερόνιμο Στίλτον είναι περιπετειώδεις, γεμάτες εκπλήξεις αλλά χωρίς υπερβολές ή χυδαιότητα. Στις ιστορίες του δεν υπάρχουν αναφορές σε όπλα, βία, αλκοόλ, κάπνισμα, μαγεία, αστρολογία, παραβίαση των νόμων, απρεπείς λέξεις, ούτε καμία ρατσισιστική διάθεση ή παραβατική συμπεριφορά.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Η συμπεριφορά του Τζερόνιμο Στίλτον βασίζεται σε παγκόσμιες ηθικές αξίες, όπως η καλοσύνη και μετριοφροσύνη, η επιθυμία να λειτουργεί με γνώμονα το καλό, η συνέπεια και η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση του χαρακτήρα. Επιπλέον, ο Τζερόνιμο είναι πάντα αισιόδοξος και δεν αποθαρρύνεται ποτέ σε αρνητικές καταστάσεις. Μπορεί ορισμένες φορές να νιώθει κατάθλιψη, ή απογοήτευση, ωστόσο αυτή η διάθεση δεν διαρκεί πολύ και ύστερα απο λίγο νιώθει και πάλι αισιόδοξος και γεμάτος θετική σκέψη.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ
Ο Τζερόνιμο Στίλτον ζει σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού της διαφορετικότητας. Επιπλέον, ο Τζερόνιμο γνωρίζει καλά το θέμα της ισότητας ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και στο χώρο της εργασίας.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΖΩΗ
Μερικές φορές ο Τζερόνιμο πέφτει θύμα ατυχών καταστάσεων στις οποίες εμπλέκεται άθελά του. Η δουλειά του τον απορροφά ολοκληρωτικά, καθώς επίσης και το αίσθημα ευθύνης που νιώθει για τους συνεργάτες του, τους φίλους του και την οικογένειά του. Όμως στο τέλος κάθε περιπέτειας ο Τζερόνιμο έχει την αίσθηση της πλήρους αρμονίας με τον εαυτό του, αισθάνεται ότι η η ζωή είναι ωραία και είναι χαρούμενος που έχει τόσο πολλούς φίλους και μια τόσο ξεχωριστή οικογένεια!

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ
Ο Τζερόνιμο πιστεύει ότι αληθινή ευτυχία δεν σημαίνει να επιθυμείς αυτά που δεν έχεις, αλλά να εκτιμάς αυτά που έχεις. Θα πρέπει να δίνεις σημασία σε αυτό που είναι υπαρκτό και όχι σε κάτι απροσδιόριστο. Η αληθινή χαρά δεν πηγάζει από το εφήμερο και τις περιστασιακές απολαύσεις, αλλά από την ενέργεια την οποία χρησιμοποιείς για θετικούς σκοπούς.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ
Στις περιπέτειές του, ο Τζερόνιμο Στίλτον τονίζει πάντα τη φρίκη του πολέμου και προβάλλει την σπουδαιότητα της ειρήνης. Φροντίζει πάντα τα βιβλία του να είναι καθησυχαστικά: πρέπει να θυμάσαι ότι το μέλλον μας είναι όμορφο. Το μότο του είναι: Αντί να είσαι ενάντια στον πόλεμο, υποστήριξε την ειρήνη!

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ
Ο Τζερόνιμο υποστηρίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις τους φόβους σου είναι να τους αντιμετωπίσεις. Οι καλύτερες εμπειρίες είναι αυτές που απαιτούν τη μέγιστη προσπάθεια, αλλά σε βοηθούν να ωριμάσεις και να αναπτύξεις νέες ικανότητες. Αληθινό θάρρος δεν σημαίνει να μην φοβάσαι: σημαίνει να αντιμετωπίζεις το φόβο σου ενώ γνωρίζεις τα όριά σου, και να προσπαθείς να τα ξεπεράσεις.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Για τον Τζερόνιμο η οικογένεια και οι αγαπημένοι του είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής του. Η οικογένεια αντιπροσωπεύει το χάδι στην καρδιά που φωτίζει ακόμα και τις πιο σκοτεινές μέρες. Μέσα από τις ιστορίες του δείχνει πως δεν υπάρχουν αξεπέραστες διαφωνίες ανάμεσα στους συγγενείς και ανάμεσα στους φίλους, ούτε και άλυτα προβλήματα.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ
Για τον Τζερόνιμο η φιλία είναι θεμελιώδης αξία και είναι πρόθυμος να παραμερίσει όλους τους φόβους του και να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία για να τη διατηρήσει. Ο Τζερόνιμο συχνά γίνεται ήρωας, τυχαία ή άθελά του, και αντιμετωπίζει τον οποιονδήποτε κίνδυνο στο όνομα της φιλίας.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ
Ο Τζερόνιμο αγαπάει τη δουλειά του και πάντα λέει: "Ο, πόσο αγαπώ τα βιβλία! Μου αρέσει να τα διαβάζω, να τα ξεφυλλίζω: αγαπώ τη μυρωδιά του φρέσκου μελανιού στις φρεσκοτυπωμένες σελίδες! Πόσο υπέροχο είναι να είσαι εκδότης!"
Ο Τζερόνιμο δουλεύει πολύ και είναι πολυάσχολος. Αλλά το κάνει με χαρά, γιατί αγαπάει τη δουλειά του και νιώθει προνομιούχος που μπορεί να κάνει μια δουλειά που του αρέσει τόσο πολύ.
Ο Τζερόνιμο προσεγγίζει τη δουλειά του με ηθικό τρόπο: βάζει την ψυχή του σε κάθε ιστορία που γράφει, για να εμπνεύσει το θάρρος, την αισιοδοξία και τη θετική ενέργεια.
Γιατί ένα βιβλίο που είναι γραμμένο μέσα από την καρδιά, είναι διαφορετικό από τα άλλα: είναι πιο όμορφο, πιο αληθινό!

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ
Η στάση του Τζερόνιμο όταν αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του δεν είναι ποτέ μια βίαιη αντιπαράθεση, αλλά ένας δίκαιος ανταγωνισμός με την έννοια της ευγένειας και του σεβασμού προς τους άλλους. Συχνά θεωρεί το πείραγμα απο τους εχθρούς του ως ευκαιρία για να εξασκήσει την υπομονή του.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ Είναι μια σημαντική ικανότητα του νου το να επινοεί ιστορίες ή φανταστικές καταστάσεις. Αυτές δεν πρέπει να είναι μια διαφυγή από τον αληθινό κόσμο, αλλά ένα σύντομο ταξίδι από το οποίο επιστρέφεις πιο ώριμος. Οι άνθρωποι που πλάθουν φανταστικές ιστορίες είναι δημιουργικοί και βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό μάτι. Μπορούν να δουν πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα αντιμετωπίζοντάς τα με άλλη ματιά, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία και την αισιοδοξία.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Φαντασία είναι η ικανότητα να βλέπεις πράγματα ή καταστάσεις βασισμένος στα ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Για παράδειγμα, εάν διαβάσεις ένα βιβλίο ή δεις μια ταινία, μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο πρωταγωνιστής. Η φαντασία είναι ένα προσόν που αν το χρησιμοποιήσεις σωστά, θα καταφέρεις να ξεπεράσεις διάφορες δυσκολίες και φόβους όπως διαγωνίσματα, αθλητικούς διαγωνισμούς ή μια δημόσια ομιλία... Όταν μπορείς να φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μια θετική κατάσταση, αποκτάς αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και πλησιάζεις περισσότερο στην πραγματοποίηση των ονείρων σου!

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ
Η μαγεία είναι μια αρνητική ψευδαίσθηση! Ένα μαγικό ραβδί δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την πραγματικότητα ή να μεταμορφώσει πράγματα που δεν θέλουμε να αποδεχθούμε. Ο άνθρωπος ανέκαθεν επιζητούσε βοήθεια στη μαγεία για να λύσει προβλήματα... αλλά η μαγεία δεν υπάρχει!
Τα μαγικά φυλαχτά είναι άχρηστα, τα μαγικά ξόρκια δεν έχουν αποτέλεσμα... και οι μάγισσες, οι μάγοι, τα ξωτικά, οι νεράιδες, και οι γίγαντες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Μπορούμε να τους δεχθούμε μόνο ως πρωταγωνιστές φανταστικών ιστοριών.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Στον κόσμο της μυθοπλασίας υπάρχουν και οι κακοί χαρακτήρες, όπως τα τέρατα και οι μάγισσες. Παρουσιάζονται ως σατανικοί και αγενείς χαρακτήρες, που πάντα χάνουν και είναι δυστυχισμένοι. Αργά ή γρήγορα, στο τέλος πάντα θριαμβεύει το Καλό!

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ
Ο Τζερόνιμο δεν είναι ήρωας, δεν είναι αθλητικός ούτε μυώδης και φοβάται σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, στο τέλος καταφέρνει πάντα να κερδίζει, να πετυχαίνει τους στόχους του και να επιλύει τις δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό γίνεται χάρη στο χιούμορ του, στην ικανότητά του να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και πάνω από όλα, χάρη στη βοήθεια των φίλων του.
Αν ταυτιστείς με τις αδυναμίες του Τζερόνιμο, θα νιώσεις καθησυχασμένος: Εφόσον ο γκαφατζής Τζερόνιμο μπορεί να τα καταφέρει... θα μπορέσεις και εσύ να νικήσεις τους φόβους σου και να ξεπεράσεις τις δυσκολίες σου!
Με αυτή την έννοια μπορείς να πεις ότι το ευτυχισμένο τέλος δεν είναι μια ψευδαίσθηση αλλά ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, καθώς ο Τζερόνιμο μας διδάσκει να έχουμε πίστη στο μέλλον, και να μην αποθαρρυνόμαστε στις δύσκολες στιγμές.