De Wereld van Geronimo Stilton
Il Blog di Geronimo

Lang leve de lente!

20 maart 2014

 

Hebben jullie het ook gemerkt? Steeds vaker word ik wakker met de zon op mijn snuit, buiten hoor ik de vogeltjes fluiten en de bijen zoemen… Dat kan maar één ding betekenen: de lente is begonnen! Gi-ga-geitenkaas! Ik word toch zo blij van dit seizoen. Het liefst huppel ik de hele dag al zingend door Rokford, naar mijn werk – of regelrecht naar Patty om met een serenade mijn liefde voor haar te verklaren … Piep! Ja, want van lente krijg ik niet alleen kriebels in mijn snuit (doordat ik hooikoorts heb –haatsjie!), maar ook kriebels in mijn buik, van verliefdheid! Er wordt wel eens gezegd dat mensen in de lente sneller verliefd worden. Dat zou komen doordat we ons dan vrolijker en blijer voelen en we dan meer dingen willen doen en beleven. Nou, dat herken ik wel. In de lente klap ik zowat uit elkaar van energie! En jij? Heb je dan ook meer zin om lekker buiten te gaan spelen? Bijvoorbeeld een balletje slaan op de tennisbaan, of een stukje fietsen en jonge dieren spotten? Ja, want dat is ook typisch aan de lente: nieuw leven! Denk aan lammetjes in de wei, eendjes in de sloot en vlindertjes in de lucht!

Over vlinders weet ik trouwens een heleboel te vertellen. Namelijk: voordat vlinders vlinders zijn, zijn ze eerst heel onopvallende rupsen. En dat vlinders alleen eten als ze nog rups zijn. Maar dan eten ze ook meteen echt gi-ga-veel! Rupsen zijn vaak groen of bruin, maar er zijn ook muizinnig gekleurde kruipertjes. Hiermee schrikken ze aanvallers af of tonen ze aan dat ze giftig zijn.

Tjonge, dat zijn een paar muizenissige weetjes! Nu ben ik benieuwd of jij de allermooiste rups kunt maken die je maar kunt bedenken. Want zij mogen ook weleens bontgekleurd zijn en volop de aandacht trekken! Hoe je dit doet? Klik snel op de link en dan kom je erachter!

 

Lenteweetjes

* Op 20 maart 2014 om exact 17:57 uur begon de ‘astronomische’ lente. Toen stond de zon precies boven de evenaar.

* Op die datum duurde de dag even lang als de nacht. De dagen worden tijdens de lente steeds langer.

* Een ander woord voor lente is ‘voorjaar’.

* Een normale, gemiddelde temperatuur in de lente is 8,9 graden.

* In de lente zijn mensen vaak vrolijker. Dat komt doordat de zon meer schijnt.

* Ook op de dieren heeft de lente effect: veel dieren komen dan uit hun winterslaap en gaan nestjes bouwen om jongen te krijgen.

 

Fijne lente, iedereen!

 

Gi-ga-lentegroet,

Geronimo

 

Download:

Jouw reactie

    Geronimo Stilton World
    Geronimo Stilton World
    Versturen